Petra Werlich

 
 
 
 
:
Project HiHaHo.  April 2014  www.deruimtevanrolf.com
Dit project vond plaats in de Ruimte van Rolf in Gouda. Gedurende drie weken heeft zij een installatie ontwikkeld en opgebouwd in de Ruimte van Rolf zelf. Deze Ruimte bevind zich in een voormalig winkelpand waarbij publiek de gelegenheid krijgt om het proces van het werk te aanschouwen.

Petra Werlich baseert de installatie HiHaHo op de dagboekagenda`s van haar vader.
Deze dagboekjes die vanaf 1947 tot 2000 zijn bijgehouden geven een zeer divers overzicht in de sociale geschiedenis: o.a de loonrondes; het gezinsleven; familie; inkomsten & uitgaven en iedere dag wordt het weerbericht opgeschreven.
Al deze kleine geschiedenissen heeft haar vader als een administrateur iedere dag opgetekend. Ook was dit voor hem een manier om structuur aan zijn leven te geven. Een structuur die hij nodig had om zijn oorlogsherinneringen de baas te blijven.
Zij heeft veel van deze dagboekteksten in haar tekeningen opgenomen. Deze tekeningen heeft zij in oude familielijstjes opgehangen in een wandinstallatie. De achtergrond bestaat uit tijdschrift pagina`s uit de Villa d`Arte, die ons een beeld voorschotelen over hoe te leven anno nu. Hierdoor ontstaat een spanningsveld waarin herinneringen, identiteit en culturele achtergrond onlosmakelijk verbonden zijn in onze dagelijkse doen en laten. De scheidslijn tussen bloedserieus en hilariteit is soms flinterdun.
Deze hilariteit laat zij terugkomen in het werk en de titel van de expositie HiHaHo. Door een herhaling van de letters H in deze titel wordt een poging gedaan om structuur, ordening en herhaling toe te passen opdat angst en andere onderliggende drijfveren niet de boventoon gaan voeren in ons dagelijks leven.